Üst solunum yolu enfeksiyonları
Üst solunum yolu enfeksiyonu, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırma ve burun akıntısı şeklinde ortaya çıkan boğazı ve sinüsleri etkileyen enfeksiyon içeren hastalıktır. Genellikle rinovirüs nedeniyle oluşan üst solunum yolu enfeksiyonu, nezle, soğuk algınlığı, larenjit, boğaz ağrısı ve sinüzit gibi durumlara neden olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu, her zaman ortaya çıkabilir fakat en sık sonbahar ve kış aylarında görülür. Büyük çoğunluğu virüslerden kaynaklı olarak meydana gelir. Düşünülenin aksine havanın soğuması ve çocuğun üşümesi ile ilgisi yoktur.
- Çocukların okula gitmesi virüsler ile karşılaşmayı arttırır.
- İnsanlar hava soğuk olduğu için iç ortamlarda birbirlerine yakın temasta kalırlar.
- Düşük nem, burun mukozasını kurutur bu durumda kişi soğuk algınlığına yol açan virüslere karşı daha hassastır.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?
Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, boğazda yanma, öksürük, baş ağrısı, vücut ağrısı ve ateş şeklinde belirtilerle ortaya çıkar. Bunların yanında gözlerde sulanma ve yanma da üst solunum yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir. Çocuklar vücuda virüs aldıklarında 1-3 gün sonra belirtileri göstermeye başlar. Bu durum bağışık sistemine göre farklılık gösterebilir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri şöyle sıralanabilir:
- Öksürük
- Mukus (balgam)
- Boğazda yanma ve ağrı
- Hapşırma
- Burun akıntısı ya da tıkanıklığı
- Baş ağrısı
- Kas ağrıları
- Nefes darlığı, göğüste sıkışma ya da hırıltı
- Ateş
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
Bebeklerde, huzursuzluk, hafif ateş, burun tıkanıklığı, uyku sorunları, bazen kusma, ishal gibi belirtiler görülebilir. Daha büyük çocuklarda burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğazda kaşıntı, boğaz ağrısı, halsizlik, hapşırık, geniz akıntısının yol açtığı hafif öksürük vardır.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?
Virüs ya da bir bakterinin solunum sistemine girmesi durumunda üst solunum yolu enfeksiyonu gelişebilir. Enfekte yüzeye dokunulduğunda ya da hasta olan bir kişiyle el sıkışıldığı durumda da bu hastalık meydana gelir. Ellerin ağız, burun ve gözlere dokunulmasıyla mikroplar vücuda girer ve enfeksiyon oluşturur.
Yetişkinlerde ve çocuklarda rinovirüsler vücuda girdiğinde üst solunum yolu enfeksiyonuna sebebiyet verir. Bunların yanında koronavirüs, influenza ve adenovirüs ve hmpv gibi virüs çeşitleri de üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olur.
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
Üst solunum yolu enfeksiyonu hastalığı ortaya çıkan belirtilere göre tedavi edilir. Uzman doktor kişideki semptomlara bakarak çeşitli ağrı kesici, ateş düşürücü ya şurup yazabilir. Evde üst solunum yolları enfeksiyonuna karşı dinlenme, rahatlatıcı bitki çayları tüketmek, boğaza gargara yapma gibi durumlardan yararlanılabilir. Bunların yanında üst solunum yolu enfeksiyonuna şu durumlar iyi gelebilir:
- Tuzlu su ile gargara
- Buhar inhalasyonu
- Çeşitli bitki çayları
- Boğaz pastilleri
- Tuzlu burun spreyi
- Bol sıvı tüketimi
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Önlemenin Yolları Nelerdir?
Enfekte yüzeylerden uzak durmak, maske kullanmak, elleri sık sık yıkamak üst solunum yolu enfeksiyonunu önlemenin yolları arasında yer alır. Üst solunum yolu enfeksiyonunu önlemek için şu yöntemlerden de yararlanabilirsiniz:
- Yemek yapmadan önce besinlere teması önlemek için ellerinizi yıkayın
- Öksürme esnasında kolunuza ya da mendile hapşırın
- Hasta kişilerle temastan kaçının
- Vücuda bol miktarda sıvı alın
- Uykunuzu almaya çalışın
- Sigara içmeyi bırakın
- Rutin sağlık kontrollerinizi ihmal etmeyin