Orta kulak iltihabı (otit media)
Orta kulak iltihabı, bir virüs veya bakterinin kulak zarının arkasındaki boşluğu enfekte etmesi sonucu kulak ağrısı, ateş, baş dönmesi ve işitme anormallikleri ile kendini gösteren orta kulağın enfeksiyonudur. Virüs veya bakterilerin kulak zarının arkasındaki boşluğa ulaşması orta kulak enfeksiyonuna neden olur. Orta kulağın enfekte olmasındaki yaygın nedenler, alerji, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı ve solunum yolu enfeksiyonudur.
Genellikle bir bakteri veya virüs orta kulak iltihabının oluşumna neden olur. Enfeksiyon genellikle burun, boğaz ve kulakların içinde tıkanıklığa ve şişmeye neden olan soğuk algınlığı, grip veya alerji ile karakterizedir ve bu şekilde görülmeye başlar. Orta kulak enfeksiyonu görülen bazı kişilerde kulak enfeksiyonu olma olasılığı daha yüksektir. Kulak ağrısı, kulaktan sıvı gelmesi ve duyma güçlüğü bazı belirtiler olarak ortaya çıkar. Orta kulak iltihabı olan çocuklarda ateş olabilir, çocuk yemek istemeyebilir ve huysuzluk yapabilir. Çoğu kulak enfeksiyonu bir veya iki hafta içinde kendiliğinden geçerken bazı vakalar ise antibiyotiklere ihtiyaç duyar.
Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Orta kulak iltihabında ortaya çıkan yaygın belirtiler, bir veya her iki kulakta ağrı, kulakta tıkanıklık ve dolgunluk hissi, işitme güçlüğü, kulaktan sıvı gelmesi, çınlama ve ateştir. Kulaktaki ağrı genellikle zonklama tarzındadır ve enfeksiyon durumuna göre ağrı şiddeti değişebilmektedir.
Orta kulak iltihabı belirtileri şunları içerir:
- Kulak ağrısı
- Kulakta tıkanıklık hissi
- İşitmede azalma
- Kulak akıntısı
- Kulak çınlaması
- Yüksek ateş
- Baş dönmesi
- Denge kaybı
Orta Kulak İltihabı Nasıl Geçer?
Orta kulak enfeksiyonlarının belirtileri genellikle ilk birkaç gün içinde düzelmeye başlar. Çoğu orta kulak iltihabı herhangi bir tedavi olmadan 1-2 hafta içinde tamamen geçebilir. Orta kulak iltihabının tedavisinde antibiyotikler çok sıklıkla kullanılmaktadır. Antibiyotikleri çok sık ve gereksiz kullanılması bakterilerin ilaçlara karşı direncini artırabildiği için doktora danışmadan antibiyotik kullanılmamalıdır.
- Doktorun tavsiye edeceği basit ağrı kesiciler kullanılabilir.
- Ağrıyı hafifletmek için kulağa sıcak pres uygulanabilir.
- Pamukla kulak akıntıları silinmelidir.
- Kulak temizleme çubuğu veya parmak kesinlikle kulağın içine sokulmamalıdır.
- Su veya şampuanının kulak içine girmemesine özen gösterilmelidir.